10 Tips voor de perfecte opmaak

 

Handig! Je kunt zelf je kaartje online maken en bij de meeste kaartjes heel veel zelf aanpassen. Hieronder volgen enkele ontwerp tips om je kaartje rustig en strak te houden.

 

Als je wilt kunnen we ook even meekijken met je ontwerp? Klik hiervoor op de button "Hulp nodig? Wij staan voor u klaar!" in de ontwerptool als je het kaartje aan het aanpassen bent.

 


 

1 KIES JE FORMAAT

Begin met een kaart uit onze collectie en pas deze naar jouw wens aan, of start met een lege kaart. Het formaat van je kaart bepaalt al deels de uitstraling. Hou je van strak en eenvoud, kies dan voor een enkele kaart. Wil je veel tekst op je kaart zetten, kies dan voor een dubbele kaart.

 

2 SPEEL MET LETTERTYPES

Ook het lettertype dat je kiest is bepalend voor de uitstraling van je kaart. In onze editor vind je zowel trendy als basic lettertypes. Om de kaart rustig te houden kan je beter niet meer dan twee verschillende lettertypes gebruiken. Gebruik een van de basis lettertypes voor je algemene tekst, zoals je adresgegevens etc. Sierlijke lettertypes zijn heel mooi maar komen niet goed uit in kleine letters.

 

3 BEPAAL JE LETTERGROOTTE

De naam van jullie kindje mag natuurlijk flink in het oog springen. Denk er echter om dat de tekst niet te dicht bij de rand staat. Houd een marge aan van 1cm rondom.

Een normale tekstgrootte voor algemene tekst is 10 of 11 punten. Dit lijkt klein in de preview, maar dit is een normale grootte. Voor de adresgegevens op een geboortekaart is 9 punten mooi. Let op: sommige speelse lettertypes zijn van zichzelf klein, deze moet je juist groter maken. Vergelijk het dan met een Basis lettertype hoe groot of klein het lettertype uitvalt. Speel hier gerust mee en als je twijfelt kijken wij graag met je mee!

 

4 OPMAAK TWEEDE NAAM

De meeste kaarten worden opgemaakt met één voornaam. De roepnaam zet je op de voorzijde van de kaart. Als het een lange tweede (of mogelijk nog een derde voornaam) is kun je deze het beste onder de roepnaam plaatsen. Wil je een tweede naam op de kaart vermelden? Je kunt deze het beste in een kleinere lettergrootte onder de voornaam zetten zodat de aandacht naar de eerste naam gaat. Als het om twee korte voornamen gaat kun je ze naast elkaar plaatsen.

 

5 MAAK GEBRUIK VAN DE BEELDBANK

Gebruik afbeeldingen uit onze beeldbank om je eigen stijl te creëren. Deze afbeeldingen zijn standaard zwart. Je kunt ze eenvoudig van kleur veranderen en zo groot of klein maken als jij mooi vindt. Gebruik niet te veel afbeeldingen bij elkaar om rust in het kaartje te houden.

 

6 KLEUR VAN JE TROUWKAART OF GEBOORTEKAARTJE

In onze editor zit een kleurenstaal maar je kunt zelf ook een kleurnummer invoeren als je een kleur wil die er niet bij staat. Probeer niet meer dan twee of drie kleuren te gebruiken, anders wordt het te druk. Twijfel je over de kleur? Plaats verschillende kleurvlakken in je ontwerp zodat je op de proefdruk de kleuren kunt vergelijken. Kleuren inspiratie vind je hier: https://www.color-hex.com

Wil je zwart gebruiken, verander dan de kleurcode van #000000 naar #191817 voor het mooiste resultaat!

 

7 ZILVER & GOUD

Wij kunnen geen fluor, neon, zilver of goud drukken, maar met de volgende kleurcodes krijg je een mooi resultaat: goud #B8A161 en zilver #91938F.

 

8 OPMAAK VAN DETAILS

Wil je details kwijt, zoals geboorte gewicht en tijd of 'cadeautip' bij trouwkaarten, dan is een kleiner font passend. Denk aan 8 of 9 punten. Let er wel op dat sommige fonts klein uitvallen, dan volstaat grootte 11

Je kunt hiervoor ook icoontjes gebruiken uit de beeldbank!

 

9 KIES EEN GEDICHTJE

Als je een gedichtje of een welkom tekst wilt plaatsen op de kaart, is het mooi om deze op een enkele kaart in een hoek te plaatsen. Als het gaat om een dubbele kaart, dan staat het mooi op de linker binnenkant van de kaart. Een kleinere grootte van het lettertype, zoals 9 of 10 punten, is dan mooi. Gebruik bijvoorbeeld een cursief lettertype in een grijze kleur. Dan valt het minder op dan de rest maar is het wel aanwezig.

 

10 BESTEL JE PROEFKAART

Ben je tevreden met de opmaak van je kaart? Bestel dan een gratis proefkaart met de code GPK01 om het resultaat te zien! Bestel eventueel ook onze sample enveloppen

 

Kom je er niet uit of wil je advies? Bel of mail ons gerust. Wij helpen je graag!